вторник, 21 августа 2012 г.

Tomato day. Tomato jam.

Томатний день.Томатний джем

Близько тижня тому був один із тих ідеальних спокійних днів, коли можна було без задніх думок присвятити увесь час кулінарії : трапляється такий настрій не часто, а враховуючи ще вдале поєднання з літнім сезоном, сьогоднішній день був винятковим.
Прокинулась я тоді разом із сонцем, щоб втрапити на ринок якомога раніше і придбати найсвіжіші і найароматніші томати і баклажани( саме за запахом я обираю усі продукти, особливо овочі та фрукти; аромат безвідмовно розповість вам про фрукт навіть те, на що не натякає його зовнішній вигляд. Справді хороші овочі і фрукти мають в першу чергу приємно пахнути, а бажано дихати своїм ароматом. ) Цілий ранок витратила на миття, бланшування, очищення і нарізання томатів. Якраз до заходу сонця мала закритими у слоїки два варіанти томатного джему (що став для мене відкриттям року! раджу обов”язково спробувати), та джем із баклажанів. Ділюсь уже випробуваним рецептом томатного джему, який видався мені найкращим. 
Базувалась я на рецепті з блогу Food in Jars, який мені пощастивилось знайти кілька тижнів тому. 
За дегустаційною вечерею ( які часто відбуваються у мене вдома, коли щось незвичне готується вперше) моя сім”я схвально оцінила цей джем і більше того придумала десятки способів його застосування у подальшому. Деякі з них уже і випробували. Французька порада: томатний джем із м”яким сиром ( типу брі, або камамбер) — це дууже! смачно. Або його завжди можна тоненьким шаром покласти у сендвіч, зробити частиною заправки до салату. Також я спробувала додати його у тісто для маффінів і була дуже задоволена результатом. Одним словом, спробуйте. Впевнена, що у цьому кожен знайде щась для себе.


Tomato day. Tomato jam.

A week or so ago I had one of those perfect harmonic all-day-in-the-kitchen days without any disturbing thoughts or the need to rush. Such a mood doesn't come along too often and adding summer season the whole thing has turn out to be exceptional.
I got up with the sun and got to the farmers market as early as possible to get the freshest and the most aromatic (cause it's the smell that the unmistakable guide in picking groceries) tomatoes and eggplants. The entire morning was spent washing, blanching, peeling, dicing tomatoes and eggplants. I was finished right with the sunset and got two kinds of tomato jam ( the recipe for one I'm gonna share) and eggplant jam, which was a real discovery for me this year ( but it still needs some improvement so I'll share it a bit later).

So here's tomato jam. The recipe is based on one I've read on Food in Jars blog some time ago.
It's great as it is with pancakes, on sandwich, with cheese. I've already tried to add it to salad dressing and to make muffins with it was delicious. Here it is.

Ingredients:
2-3 kg (5-6 pounds) ripe aromatic tomatoes ( washed)
4 cups sugar
8 tbsp lemon juice
1 1\2 tsp freshly grated ginger
1 tsp cinnamon
1\2 tsp ground cloves
1 tsp salt
1\2 tsp finely chopped chili pepper

Tomatoes have to be finely diced, leaving the seed and the skins.
Combine diced tomatoes with all the other ingredients in a heavy-bottomed pan, mix well and put on the medium heat.
Bring to boil, stirring occasionally. Turn the heat down a little bit and boil for couple of hours (1-3 depending on the amount of water in your tomatoes) until the mixture becomes jammy( thick enough) . Don't forget to stir from time to time.
Томати потрібно нарізати дрібними кубиками, залишаючи насіння та шкірки.
Змішати нарізані томати з усіма спеціями у великій каструлі з важким дном, ретельно перемішати і поставити на середній вогонь.
Prep the jars. Wash them well and sterilize ( can be done in a pot of boiling water, I do it in the oven by gradually heating g them from room temperature to 125 degreed (c )).
Pour the boiling jam into hot jars and tightly close with the leads. Turn the jars leads down, cover with kitchen towel and let cool to the room temperature (preferably over night)



I got about 2 liters of jam with this recipe but the amount can be different depending on tomatoes that you choose to use.

P.S. This is the first time I write a canning recipe so I don't feel very confident and comfortable in writing the instructions. If someone decides to use this recipe or has any questions about canning jams, ask me. I don't guarantee the absolutely correct answers but I can definitely share some of my own experience and mistakes.

Комментариев нет:

Отправить комментарий