воскресенье, 5 августа 2012 г.

Літо і думки про зиму / Thinking of winter while it's still hot



Що-що, а часом надмірна турбота про "потім" дуже характерна слов"янам. Чи то через циклічність аграрного календаря, за яким жили наші предки століттями ( та і що там: досі живуть!) чи то через історичну пам"ять: а достаток у нас не завжди був, чи то просто від прагення мати шматочок літнього сонця і смаку у своїй комірчині, але різноманітних літніх закруток у нас роблять чимало. Роки два тому до цих літніх кухонних обрядових дійств долучилась і я: правда не дуже масштабно. Серед тих небагатьох слоїків, що таки опиняються на полицях мого балкону, більшість - джеми і варення.
Цей рік, порівняно з переднім - не найактивніший ( частково через мою тривалу відсутність в сезон багатьох ягід, частково через морози минулої зими, що залишили нас без багатьох літніх фруктів) .
Як би там не було, уже закрито джеми з червоної та чорної смородини, чорної горобини, вишень, чорниці і ожини. Попереду є кілька експериментальних задумок, що я планую втілити у життя на цьому тижні, зокрема, томатний джем.
Була б дуже вдячна, якби хтось мені підказав, що можна закрити в банку у вигляді конфітюру або джему.


Thinking of winter while it's still hot.


Among all the others one of the most typical trait of Slavic mentality is tendency to think too much about “tomorrow” (food-wise I mean) . It might be due to centuries of living in accordance to cyclic agricultural calender ( and some still keep living in that rhythm) or it might be due to historic memory: Ukrainians have never had much wealth in posses, or it might be due to the desire to have a piece of summery sun and taste stored in jar. Anyhow, the amount of canning done by Ukrainians every summer is just impressive. I started to get involved in all of these ritual kitchen performances of canning about two years ago. Not on a grand scale,though. Among the few jars that get to the storage shelves on my balcony most are jams.
This year in comparison to the previous one isn't the most active one ( partly due to my absence when lots of berries were in season and partly due to severe frosts in Ukraine last winter, which damaged some of the fruit and nut trees leaving us without some of the summer fruits) .
Anyhow, I have already canned red and black currants, black ashberry, cherry, blueberry and blackberry jams. Still have some plans. This week I'm going to try to make tomato jam. Later on apple & carrot and pumpkin jams. And I would be very grateful if somebody could suggest any other fruit or vegetable that can be put into jar as a jam. Thanks. =)

Комментариев нет:

Отправить комментарий