четверг, 26 июля 2012 г.

Картопляний крем-суп з нутом \ Chickpea and potato cream soup


Картопляний крем-суп з нутом




Картопляний крем-суп — традиційна страва американської кухні(якщо така взагалі є). Він є гарним втіленням гарного поєднання високої французької кухні, а саме її принципів приготування супів, та простоти життя перших американський фермерів, з картоплею та кукурудзою як основними складовими їх раціону. Сподіваюсь, він прийде до смаку й слов”янській ментальності.
Так, в оригіналі до нього входить й курка, але у даному випадку використовується нут — як безцінне джерело рослинного білка й десятків інших поживних речовин.

Інгрідієнти:
  • 100 г ( 3\4 склянки сухого нуту)
  • 3\4 стл вершкового масла
  • 3\4 стл оливкової олії
  • 2 маленькі цибулини
  • 4-6 листочків салату
  • 1 стл борошна
  • 1\2 склянки зерен кукурудзи (заморожених)
  • 6 картоплин середнього розміру
  • 2 л окропу (або овочевого бульйону)
  • 1 1\2 стл солі
  • 3\4 склянки вершків (10-15%)
  • 1\2 чл чорного меленого перцю
  • 2 стл соєвого соусу
  • 1 чл бальзамічного оцету
  • 1 чл цукру
  • тертий твердий сир та подріблений кріп для подачі.

Перед приготуванням нут потрібно замочити на кілька (як мінімум 4) годин, або краще на ніч у великій кількості води. Коли він добре настоїться, воду злити і знову залити великою кількістю холодної води у невеличкій каструльці й варити до готовності (м”якості) — приблизно 1 — 1 1\2 год. Коли нут майже готовий можна приступати до приготування власне супу.
Розігріти велику каструлю (3 л) з важким дном, покласти туди вершкове масло і олію. У гаряче масло додати дрібно нарізану цибулю та листочки салату й готувати на повільному вогні до м”якості цибулі. Додати борошно і добре прогріти, ретельно перемішуючи аби уникнути підгорання. Поступово додається одна склянка води, після закипання якої до каструлі вкидається кукурудза і знову доводиться до кипіння. Додається ще кілька склянок води( так щоб від 2-х л залишалось ще хоча б 1-2 склянки) і вкидається тоненькими скибочками нарізана картопля і половина солі. Усе це готується на маленькому вогні до того часу як картопля почне розварюватись (30-40хв), тоді коли картопля буде майже готовю, потрібно додати уже відварений нут. За необхідності(якщо суп видаватиеться надто густим) можна по трішки додавати воду, що залишилася. Коли картопля стане м”якою зняти каструлю з вогню і за допомогою блендера подрібнити суп до кремової консистенції. Поступово, ретельно перемішуючи додати сіль, що залишилась, вершки, бальзамічний оцет, соєвий соус, цукор і перець. Готово!
Перед подачею присипати кожну тарілку з супом тертим на дрібну тертку сиром, подрібленим кропом та щіпкою паприки.

Смачного!

Chickpea and potato cream soup

Cream of potato soup is a traditional dish for American cuisine ( if it exists, which apparently is an argument point for some) . This soup is a good combination of french methods of cooking soup and the simplicity of life of American farmers (with potatoes and corn being the main ingredients on their menu). Hope that it will be appreciated also by those with Slavic mentality.
And yes, originally the meat is used here, but in this case I used chickpea as a great source of vegetable protein and dozens of other beneficial substances.

Ingredients:
  • 100 g (3\4 cup) chickpeas (dry)
  • 3\4 tbsp butter
  • 3\4 tbsp olive oil
  • 2 small onions (chopped)
  • 4-6 leafs of lettuce (chopped)
  • 1 tbsp flour
  • 1\2 cup corn (fresh or frozen)
  • 5-6 medium size potatos (thinly sliced)
  • 2 l.(8 cups) vegetable stock (or plain boiling water)
  • 1 1\2 tbsp salt
  • 3\4 cup cream (10-15%)
  • 1\2 tsp black pepper
  • 2 tbsp soy sauce
  • 1 tsp balsamic vinegar
  • 1 tsp sugar
  • shredded cheese and chopped fresh herbs to serve

Before the actual cooking the chickpeas need to be soaked in water for few hours(at least 4 and preferably over night) in a large quantity of water. When it is well soaked, has absorbed a lot of water and doubled in size and again pour a lot of water into it and boil in a pot until cooked and tender ( 1 – 1 1\2 hours). When the chickpeas is almost ready it's time to start cooking the soup.

Heat a large pot with double bottom, melt the butter with olive oil in it. Add onions and lettuce and cook on a low heat until the onions are soft. Add the flour and heat through stirring constantly so that it doesn't burn. Gradually add one cup of hot stock, after the mixture boils add corn and let it come to boil again. Add a couple more cups of water ( so that you have 1-2 cups left from the 2 l. at the beginning. Then add the potatoes and half of the needed salt. Cook everything on a low heat until the potatoes start to fall apart (30-40 min), when the potatoes are almost ready add cooked chickpeas. In case the soup seems to be too thick add some of the remaining water. When potatoes are tender remove the soup from heat and blend it until creamy.
Gradually add the leftover salt, pepper, cream, soy sauce, sugar and balsamic vinegar. And it's done!
Before serving add some cheese, herbs and dust with paprika each bowl.
Bon apetite!

Комментариев нет:

Отправить комментарий