Пиріг з чорної
горобини.
Серед багатьох
причин любити літо, розмаїття ягід
очолює мій список. Сьогодні я вперше
готувала з чорною горобиною: вийшло
навіть краще, ніж я сподівалась. Терпкість
з ягід під час приготування кудись
зникла ( я ще не можу сказати точно, що
саме цьому посприяло, але з”ясую це в
подальшому), але характерний горобиновий
смак залишався. Я навмисне уникала
використання спецій у цьому рецепті,
спираючись виключно на “базові”
інгредієнти, щоб можна було чіткіше
оцінити смак ягоди, з якою готую вперше.
Смакові імпровізації ще попереду.
Раджу спробувати приготувати цей пиріг,
якщо натрапите десь на цю ягоду.
Завтра: джем з
чорної горобини. І чекаю осені, щоб
спробувати в десертах і червону горобину.
Інгредієнти:
- 1 л цілих ягід чорної горобини (вимитих і подріблених блендером)
- сік одного лимону
- 2 скл цукру (1 1\2 + 1\2)
- 4 стл кукурудзяного борошна ( 3+1)
- 6 жовтків
- 3\4 скл молока
- пісочна основа для пирога
В першу чергу
варто спекти основу. Викладіть її рівним
шаром у форму для торта або пирога,
проштирхніть виделкою кілька разів, і
випікайте при 175 градусах протягом 20 —
25 хв.
Для начинки
змішайте у сотейнику перетворені у пюре
ягоди з 1 1\2 скл цукру, 3 стл кукурудзяного
борошна і лимонним соком, поставте на
вогонь і доведіть до кипіння, періодично
перемішуючи.
Тим часом в
окремій мисці збийте жовтки з 1\2 скл
цукру. Додайте молоко та 1 стл кукурудзяного
борошна, збийте. Коли ягоди закипіли,
поступово додайте половину гарячого
пюре у жовтки, активно при цьому мішаючи.
Поверніть цю суміш назад до сотейника
і готуйте на слабкому вогні, доки суміш
трішки не загусне (або не розпочне
кипіти).
Перед подачею
дозвольте пирогу охолонути.
Смачного!
P.S.
Сподіваюсь на відгуки, а також інші
рекомендації по використанню чорної
горобини.
P.S. Пиріг стає ще смачнішим, якщо його порізати на шматочки і заморозити.
P.S. Пиріг стає ще смачнішим, якщо його порізати на шматочки і заморозити.
Ashberry pie
Among all the different
reasons to love summer the top of my personal list is the variety of
berries it offers. Today I cooked with black ashberries for the first
time and it came out to be better than I expected. The acerbity of
these berries just disappeared at some point ( I'm not sure what was
the main reason for that yet) but the distinctive ashberry flavor
remained. Purposely I avoided using any spices and tried to stick to
the most basic ingredients so that it would be possible to experience
the actual taste of ashberry. Improvisations with taste are ahead. I
recommend you making this pie if you happen to run into these berries
somewhere.
Tomorrow: black ashberry
jam. And waiting for fall to come so that I can try out red
ashberries as well.
Ingredients:
- 1 l. of ashberries (washed and pureed with blander)
- juice of one lemon
- 2 cups sugar (1 1\2 + 1\2)
- 4 tbsp cornmeal ( 3+1)
- 6 egg yolks
- 3\4 cup milk
- pie crust
As usual with the pie:
start with baking the crust. Line the pie dish with pastry, stick it
with fork few times and bake at 175 degrees (c )for 20-25 minutes.
For the filling mix the
berry puree, 1 1\2 cup of sugar, 3 tbsp of cornmeal and lemon juice
in a big sauce pan. Start cooking it over low heat and let it come to
gentle boil, stirring occasionally.
Meanwhile beat the egg
yolks with1\2 cup sugar until light. Add milk and 1 tbsp of cornmeal,
mix well. When the berry puree has come to boil, gradually add 1\2 of
hot mixture to the yolks while stirring. Return the mixture to the
sauce pan and cook over low heat until it starts to thicken, stirring
all the time.
Pout the berry mixture
into the pie crust and bake for 35-40 minutes at 175 degrees ( c).
Let the pie cool
completely before serving.
And the pie gets even better when cut into slices and frozen.
And the pie gets even better when cut into slices and frozen.
Bon Apetite!
P.S. Hope to hear what you
think if you try it as well as to hear some ideas for cooking with
black ashberries.