Напевно, не
дивно, що з початком ведення цього
маленького блогу про кухню думати я
майже не перестаю: і серед усіх ідей
нових страв, що не дають заснути ввечері,
довгих і регулярних прогулянок по
місцевому ринку у пошуках нових, цікавих
інгрідієнтів, відслідковування
асортименту магазинів з кухонним
приладдям, безкінечних розмов про їжу
з найрізноманітнішими людьми, по-трішки
почала вимальовуватись і свого роду
онтологія кухні, хоча й ще надто
метафорична. (До власне феноменології
кухні, а також етики, естетики, метафізики
тощо я ще торкнусь у подальшому). Так
от, кухня — це ніби театр маріонеток, в
якості яких виступають окремі інгредієнти.
Куховар смикає за ниточки. От тільки на
відміну від ляльок у театрі кожен продукт
має свій характер і для того, щоб вистава
вийшла успішною потрібно знайти спільну
мову з кожним із них. Є класичні вистави
( чи бодай класичні етюди), які безвідмовно
спрацьовують щоразу, варто лише слідувати
рецептам — і це чудово. Однак, як і до
будь-якої галузі знання чи мистецтва
сьогодні, до кухні також існує некласичний
підхід, що кидає виклик тому, що колись
величалось нормою... (далі буде).
Так от, досить
випадково, кулінарним девізом мого літа
стала фраза “Овочі — в десерти!”. Тут
уже публікувалось кілька рецептів з
цієї серії. Сьогодні пропоную ще один
овочевий десерт - сирно-баклажановий
торт. Я колись натрапила на розповідь
про подібний десерт, але рецепту, на
жаль, не зберегла. Ось моя спроба поєднати
баклажан, сир, шоколад і цукор у щось
смачне та красиве. Вийшло дуже навіть
не погано, однак я бачу способи
вдосконалення цього рецепту. Поки-що
пілотна версія.
Інгредієнти:
- 3 маленькі баклажани ( очищені та нарізані вздовж тоненькими скибочками)
- 4\5 — 1 скл цукру
- 4 стл рослинної олії
- кориця
- 1\4 скл мигдалю (легенько обсмажити і грубо подрібнити)
- 1\4 скл родзинок ( грубо подрібнити)
- 1 1\2 скл творогу
- 1 яйце
- цедра одного лимону
- 5-6 листочків м”яти
- 100 г чорного шоколаду
- 3\4 скл молока
- 3 стл борошна (1+2)
Перш за все
потрібно приготувати баклажани. Для
цього викладіть скибочки одним шаром
на застелене пергаментом деко, легенько
змажте олією і присипте тонким шаром
цукру і легенько притрусіть корицею.
Поверх викладіть ще один шар баклажанів
і повторіть олію та цукор. Таким чином
викладіть на деко усі баклажани. Запікайте
у попередньо розігрітій до 175 градусів
духовці протягом 15-20 хв (але уважно
стежте, щоб воно не підгоріли).
Поки баклажани
печуться можна зайнятись сиром. Додайте
до нього близько 5 стл цукру ( додайте
більше, якщо він видасться не достатньо
солодким) і гарно перемішайте. Додайте
цедру лимона і гарно подрібнені листочки
м”яти. Вбийте яйце і ретельно перемішайте.
Коли баклажани
уже майже готові, поставте шоколад на
водяну баню. Коли він розтопиться додайте
молоко і ретельно перемішайте ( молоко
має бути гарячим, але не киплячим, щоб
шоколад не згорнувся). Коли суміш буде
гладкою і шовковистою, вмішайте 1 стл
борошна.
Діставши
баклажани, дозвольте їм трішки охолонути,
щоб модна було брати руками. Застеліть
пергаментом форму для торта.
Тепер можна
починати збирати десерт. На дно застеленої
форми викладіть тонкий, але суцільний
шар баклажанів. Далі рівномірним шаром
розподіліть 1\2 сиру і присипте горіхами
та родзинками : кількість на ваш смак.
Ложкою полийте це шоколадом, але не
переборщіть: шоколад повинен бути
розподілений тонко і рівномірно.
Застеліть усе шаром баклажанів. Присипте
його 1 стл борошна і 1 стл цукру. Знову
шар сиру, горіхів, родзинок і шоколаду.
Ретельно застеліть останній шар
баклажанів, присипте його 1 стл борошна
і 1 стл цукру.
Випікати у
розігрітій до 200 градусів духовці
протягом 30-40 хв (стежте, щоб верхній шар
не підгорів).
Подавати цей
десерт краще холодним: так він смачніший
і краще тримає форму.
Спробуйте і
поділіться враженнями.
Смачного!
I
suppose it's OK that with the beginning of this little blog of mine I
almost don't stop thinking about the kitchen: among the ideas for new
dishes that keep me awake at night, long and regular tours around
local market in quest for new interesting ingredients, keeping an eye
on the assortment of cookware stores, endless talks about food with
the most different people, little by little sort of ontology of
kitchen starts to build itself up in my head, even though it's still
on a very metaphorical stage. ( I will touch upon kitchen
phenomenology itself as well as ethics, aesthetics, metaphysics etc.
later on). So, kitchen is like a puppet theater where the ingredients
are the dolls. The cook pulls the strings. But the difference is that
unlike marionettes every ingredient has its character and ti make a
successful play of flavors, temperatures, textures, colors etc. one
has to find a specific approach to every product. There are some
classical plays (or at least etudes) that work out great every time:
the only thing needed is following the recipe – and this is
wonderful. But today the different, non classical approach to
cooking is out there ( as well as to all the other sciences and
arts), which challenges everything that was used to be called
“normal”.... (to be continued.)
Probably
by accident my culinary motto this summer
is “Vegetables – in desserts!”. There's been a couple of
recipes from these series already. Today another vegetable recipe –
cheese-n-eggplant dessert. I bumped into the story about a dessert
like this a while ago but unfortunately didn't note the recipe.
Here's my shot in combining eggplant, cheese, chocolate and sugar to
make something tasty and pretty. It came out quite good but there are
some ways to make it better, which I Will try the next time. For now,
the pilot version.
Ingredients:
- 3 small eggplants ( peeled and thinly sliced along)
- 4\5 — 1 cup sugar
- 4 tbsp vegetable oil
- cinnamon
- 1\4 cup almonds (slightly roasted and roughly chopped)
- 1\4 cup raisins ( roughly chopped)
- 1 1\2 cup cottage cheese
- 1 egg
- zest of one lemon
- 5-6 mint leaves (finely chopped)
- 100 g dark chocolate
- 3\4 cup milk
- 3 tbsp flour (1+2)
Firstly,
cook the eggplant. Put the slices onto the baking tray (lined with
baking paper) in thin layer, lightly grease with oil, sprinkle with
sugar and cinnamon. Over the top place another layer of eggplant
greasing and sprinkling with sugar and cinnamon as well. Keep doing
this until all of the eggplant slices get to the tray. Bake for 15-20
minutes in preheated to 175 (c ) oven. (Keep an eye on them to
prevent from burning).
For
the cheese filling mix together cheese, about 5 tbsp sugar ( you can
always add more if needed), lemon zest and min. Beat in the egg.
When
the eggplant is almost cooked, put the chocolate in a saucepan over
the steam bath. Add the hot milk to it when it is melted and mix
carefully. Stir in 1 tbsp of flour.
After
getting the eggplant out of the oven let it cool a little bit so that
you can handle it with your fingers. Line a cake tin with baking
paper.
Now
it's time for “constructing” the dessert. Put a thin unbroken
layer of eggplant to the bottom of the tin. Evenly spread 1\2 of
cheese over the top of eggplant. Sprinkle with some almonds and
raisins. With the spoon, pour some chocolate over the cheese: it has
to be distributed thinly and evenly. Line another layer of eggplant.
Sprinkle with 1 tbsp of flour and 1 tbsp of sugar. Repeat the layer
of cheese, almonds, raisins and chocolate, again sprinkle with sugar
and flour.
Bake
in preheated to 200 (c ) oven for 30-40 minutes ( watch it! So that
the top layer doesn't burn).
Serve
it cold ( that way it holds its shape and tasted better).
Try it
and let me know what you think.
Bon
apetite!
Комментариев нет:
Отправить комментарий