среда, 1 августа 2012 г.

Некласичність: сирно-баклажановий десерт / Non classical: cheese-n-eggplant dessert.



Напевно, не дивно, що з початком ведення цього маленького блогу про кухню думати я майже не перестаю: і серед усіх ідей нових страв, що не дають заснути ввечері, довгих і регулярних прогулянок по місцевому ринку у пошуках нових, цікавих інгрідієнтів, відслідковування асортименту магазинів з кухонним приладдям, безкінечних розмов про їжу з найрізноманітнішими людьми, по-трішки почала вимальовуватись і свого роду онтологія кухні, хоча й ще надто метафорична. (До власне феноменології кухні, а також етики, естетики, метафізики тощо я ще торкнусь у подальшому). Так от, кухня — це ніби театр маріонеток, в якості яких виступають окремі інгредієнти. Куховар смикає за ниточки. От тільки на відміну від ляльок у театрі кожен продукт має свій характер і для того, щоб вистава вийшла успішною потрібно знайти спільну мову з кожним із них. Є класичні вистави ( чи бодай класичні етюди), які безвідмовно спрацьовують щоразу, варто лише слідувати рецептам — і це чудово. Однак, як і до будь-якої галузі знання чи мистецтва сьогодні, до кухні також існує некласичний підхід, що кидає виклик тому, що колись величалось нормою... (далі буде).
Так от, досить випадково, кулінарним девізом мого літа стала фраза “Овочі — в десерти!”. Тут уже публікувалось кілька рецептів з цієї серії. Сьогодні пропоную ще один овочевий десерт - сирно-баклажановий торт. Я колись натрапила на розповідь про подібний десерт, але рецепту, на жаль, не зберегла. Ось моя спроба поєднати баклажан, сир, шоколад і цукор у щось смачне та красиве. Вийшло дуже навіть не погано, однак я бачу способи вдосконалення цього рецепту. Поки-що пілотна версія.

Інгредієнти:

  • 3 маленькі баклажани ( очищені та нарізані вздовж тоненькими скибочками)
  • 4\5 — 1 скл цукру
  • 4 стл рослинної олії
  • кориця
  • 1\4 скл мигдалю (легенько обсмажити і грубо подрібнити)
  • 1\4 скл родзинок ( грубо подрібнити)
  • 1 1\2 скл творогу
  • 1 яйце
  • цедра одного лимону
  • 5-6 листочків м”яти
  • 100 г чорного шоколаду
  • 3\4 скл молока
  • 3 стл борошна (1+2)

Перш за все потрібно приготувати баклажани. Для цього викладіть скибочки одним шаром на застелене пергаментом деко, легенько змажте олією і присипте тонким шаром цукру і легенько притрусіть корицею. Поверх викладіть ще один шар баклажанів і повторіть олію та цукор. Таким чином викладіть на деко усі баклажани. Запікайте у попередньо розігрітій до 175 градусів духовці протягом 15-20 хв (але уважно стежте, щоб воно не підгоріли).
Поки баклажани печуться можна зайнятись сиром. Додайте до нього близько 5 стл цукру ( додайте більше, якщо він видасться не достатньо солодким) і гарно перемішайте. Додайте цедру лимона і гарно подрібнені листочки м”яти. Вбийте яйце і ретельно перемішайте.
Коли баклажани уже майже готові, поставте шоколад на водяну баню. Коли він розтопиться додайте молоко і ретельно перемішайте ( молоко має бути гарячим, але не киплячим, щоб шоколад не згорнувся). Коли суміш буде гладкою і шовковистою, вмішайте 1 стл борошна.
Діставши баклажани, дозвольте їм трішки охолонути, щоб модна було брати руками. Застеліть пергаментом форму для торта.
Тепер можна починати збирати десерт. На дно застеленої форми викладіть тонкий, але суцільний шар баклажанів. Далі рівномірним шаром розподіліть 1\2 сиру і присипте горіхами та родзинками : кількість на ваш смак. Ложкою полийте це шоколадом, але не переборщіть: шоколад повинен бути розподілений тонко і рівномірно. Застеліть усе шаром баклажанів. Присипте його 1 стл борошна і 1 стл цукру. Знову шар сиру, горіхів, родзинок і шоколаду. Ретельно застеліть останній шар баклажанів, присипте його 1 стл борошна і 1 стл цукру.
Випікати у розігрітій до 200 градусів духовці протягом 30-40 хв (стежте, щоб верхній шар не підгорів).
Подавати цей десерт краще холодним: так він смачніший і краще тримає форму.
Спробуйте і поділіться враженнями.
Смачного!




I suppose it's OK that with the beginning of this little blog of mine I almost don't stop thinking about the kitchen: among the ideas for new dishes that keep me awake at night, long and regular tours around local market in quest for new interesting ingredients, keeping an eye on the assortment of cookware stores, endless talks about food with the most different people, little by little sort of ontology of kitchen starts to build itself up in my head, even though it's still on a very metaphorical stage. ( I will touch upon kitchen phenomenology itself as well as ethics, aesthetics, metaphysics etc. later on). So, kitchen is like a puppet theater where the ingredients are the dolls. The cook pulls the strings. But the difference is that unlike marionettes every ingredient has its character and ti make a successful play of flavors, temperatures, textures, colors etc. one has to find a specific approach to every product. There are some classical plays (or at least etudes) that work out great every time: the only thing needed is following the recipe – and this is wonderful. But today the different, non classical approach to cooking is out there ( as well as to all the other sciences and arts), which challenges everything that was used to be called “normal”.... (to be continued.)
Probably by accident my culinary motto this summer is “Vegetables – in desserts!”. There's been a couple of recipes from these series already. Today another vegetable recipe – cheese-n-eggplant dessert. I bumped into the story about a dessert like this a while ago but unfortunately didn't note the recipe. Here's my shot in combining eggplant, cheese, chocolate and sugar to make something tasty and pretty. It came out quite good but there are some ways to make it better, which I Will try the next time. For now, the pilot version.
Ingredients:

  • 3 small eggplants ( peeled and thinly sliced along)
  • 4\5 — 1 cup sugar
  • 4 tbsp vegetable oil
  • cinnamon
  • 1\4 cup almonds (slightly roasted and roughly chopped)
  • 1\4 cup raisins ( roughly chopped)
  • 1 1\2 cup cottage cheese
  • 1 egg
  • zest of one lemon
  • 5-6 mint leaves (finely chopped)
  • 100 g dark chocolate
  • 3\4 cup milk
  • 3 tbsp flour (1+2)

Firstly, cook the eggplant. Put the slices onto the baking tray (lined with baking paper) in thin layer, lightly grease with oil, sprinkle with sugar and cinnamon. Over the top place another layer of eggplant greasing and sprinkling with sugar and cinnamon as well. Keep doing this until all of the eggplant slices get to the tray. Bake for 15-20 minutes in preheated to 175 (c ) oven. (Keep an eye on them to prevent from burning).
For the cheese filling mix together cheese, about 5 tbsp sugar ( you can always add more if needed), lemon zest and min. Beat in the egg.
When the eggplant is almost cooked, put the chocolate in a saucepan over the steam bath. Add the hot milk to it when it is melted and mix carefully. Stir in 1 tbsp of flour.
After getting the eggplant out of the oven let it cool a little bit so that you can handle it with your fingers. Line a cake tin with baking paper.
Now it's time for “constructing” the dessert. Put a thin unbroken layer of eggplant to the bottom of the tin. Evenly spread 1\2 of cheese over the top of eggplant. Sprinkle with some almonds and raisins. With the spoon, pour some chocolate over the cheese: it has to be distributed thinly and evenly. Line another layer of eggplant. Sprinkle with 1 tbsp of flour and 1 tbsp of sugar. Repeat the layer of cheese, almonds, raisins and chocolate, again sprinkle with sugar and flour.
Bake in preheated to 200 (c ) oven for 30-40 minutes ( watch it! So that the top layer doesn't burn).
Serve it cold ( that way it holds its shape and tasted better).
Try it and let me know what you think.
Bon apetite!

Комментариев нет:

Отправить комментарий