Запіканка з
пшона та зеленої цибулі
Ідею такої
запіканки я підгледіла у своєї бабусі,
коли гостювала у неї на минулому тижні.
Однак в оригіналі це — не запіканка, а
начинка для пиріжків. У домі моєї бабусі
щотижня випікали і випікають пиріжки
- це залишається без змін, але начинки
змінюються у відповідності до сезонів.
Ця начинка є типовою для весняного і
літнього періодів, коли на городі є
зелена цибуля. Вона виготовляється з
найпростіших інгрідієнтів, але є дуже
смачною й корисною. Мені здалось гарним
її трішечки змінити і перетворити з
начинки на запіканку, що у поєднанні із
салатом стає повноцінною вегетаріанською
стравою .
Інгрідієнти:
- 1 скл сухого пшона
- 100 г печериць
- 1 морквина середнього розміру
- 100 г зеленої цибулі
- 1 яйце
- 1\5 скл (50 мл) молока
- сіль
- перець
- паприка
- розмарин
- коріандр
Приготування
займе трішки вашого часу, однак весь
процес — свята простота.
Перш за все варто
відварити пшоно, всипавши склянку уже
промитої крупи до киплячої води й готуючи
на повільному вогні, доки воно не стане
м”яким і досить густим. Готовій каші
потрібно дати охолонути до кімнатної
температури.
Тепер гриби й
морква. Їх потрібно нарізати дрібними
кубиками і по черзі легенько підсмажити
на невеликій кількості олії. При цьому
гриби, коли вони вже майже готові,
приправити чорним перцем, а моркву ще
до того як вона стане м”якою, приправити
розмарином. І грибам і моркві потрібно
дати охолонути.
Поки пшоно, гриби
і морква вистигають, варто дрібно
покришити зелену цибулю. В окремій
посудині розбити яйце, молоко і добру
кількість солі ( 1\2 — 1 стл). Коли всі
гарячі складові охолонули їх потрібно
змішати разом із зеленою цибулею у
великій мисці, приправити це все чорним
перцем на смак, чайною ложкою паприки,
кількома цілими зернятками коріандру
й гарно перемішати. Додати яєчно-молочну
суміш і знову гарно перемішати. На цьому
етапі обо”язково потрібно скуштувати
й додати усього, чого не вистачає: ( я
досолювала й “доперчувала” кілька
разів).
Тепер потрібно
підготувати невеличку скляну або
керамічну форму для випічки, яку варто
змастити олією й, за бажанням, можна
присипати висівками (або сухарями) й
зернятами льону та соняшника, щоб
утворилась хрустка скоринка. Готову
суміш обережно викласти у форму і
вирівняти верх. Випікати у попередньо
розігрітій до 180 градусів духовці
протягом 40 — 45 хвилин, або доки зубочистка
виходить чистою із середини. Запіканка
повинна охолонути у формі добрих 30-60
хв. ( а бажано повністю, що дуже складно,
коли не терпиться її скуштувати) після
чого вона легко дістається з форми й
нарізається шматочками.
Смачного!
Green onions and millet
casserole
Ingredients:
- 1 cup dry millet
- 100 g mushrooms (5-6)
- 1 medium size carrot
- 100 g green onions
- 1 egg
- 50 ml (1\5 cup milk)
- salt
- pepper
- paprika
- rosemary
- coriander
The preparation will take
some of your time but the whole process is just sancta simplicitas.
First of all the millet
needs t be cooked. Drain the grains and put it into boiling water
(around 2 cups of water for 1 cup of millet). Cook on low heat until
the millet reaches tenderness and the porridge becomes thick. It need
to cool to room temperature now.
Now to
carrots and mushrooms. They have to be diced and sauteed on a little
bit of oil (separated though: first carrots then mushrooms. When the
carrots are almost ready add some rosemary to it(fresh or dry) and
when mushrooms are almost ready sprinkle them with black pepper. Both
carrots and mushrooms have to cool.
While all the precooked
ingredients are cooling finely chop the green onions. In a separate
bowl combine egg, milk and some salt (1\2 -1 tbsp). When everything
has reached room temperature everything except for milk and egg
mixture has to be mixed together in a big bowl. Add some more salt if
needed, 1 tsp of paprika, 1\4 tsp of coriander seeds. Then add milk
with egg and mix well. Be sure to taste the it because it's the last
chance to add some more salt or pepper.
Now prep the baking dish
(glass of ceramic). Oil it and sprinkle with some breadcrumbs or
seeds (sunflower, flax, sesame) to form a crust. Carefully put the
mixture into baking dish, push it well in and even out the top. Bake
in a preheated to 180 degrees (c ) oven for 40-45 minutes or until
toothpick inserted in the middle comes out clean. After baking the
casserole has to cool down in a baking dish for at least one hour
(preferably it has to cool down completely which is really hard since
you are eager to try it) . After this it come out of the baking dish
easily and can be cut into slices.
Bon apetite!
Комментариев нет:
Отправить комментарий